Friday, May 2, 2014

1 Mayıs günü Beşiktaş’ta neler yaşandı?

Taksim 1 Mayıs’ının direniş merkezlerinden Beşiktaş’ta sabah saatlerinde başlayan polis saldırısına karşı eylemciler saatlerce direndi. Polisin Barbaros’ta eylem yaptırmama hedefi tutmazken direnişçiler iki kez Barbaros’u işgal etti. Eylemciler, çarşı girişinde, Barbaros’un ara sokaklarında ve Yıldız’da polis saldırısına karşı direndi
carsi-besiktas-ici
Halkevleri, TKP, ÖDP, CHP, Öğrenci Kolektifleri, Liseli Genç Umut, Politeknik, Üniversiteli Kadın Kolektifi, FKF, Gençlik Muhalefeti, HKP, İşçi Meclisi, DAF, Kuzey Ormanları Savunması, Halk Cephesi, Sürekli Devrim Hareketi, EHP, DİP, Tonya Çevre Platformu, Birleşik Kamu Sen, Eğitim İş, RED, İşçi Mücadele Derneği, Devrimci Çözüm, İstanbul Tabip Odası ve Çarşı, Beşiktaş’ta buluştu.
Yıldız durağını, Sinanpaşa Camii önünü ve Barbaros Caddesi üzerindeki ara sokakların başını tutan polisin ana hedefi eylemcilerin ara sokaklardan çıkmasını engellemek, Barbaros üzerinde eylem gerçekleşmesini engellemekti.
Eylemciler ise Beşiktaş Çarşı içine ve Abbasağa Parkı’na çıkan ara sokaklara toplandı. Polis saldırısına karşı direnen eylemciler, hazırlıklıydı. Polisle çatışma yaşanan tüm bölgelerde direnişçilerin kalkanları, gaz maskeleri, havai fişekleri, sapan ve bilyeleri vardı. Eldivenliler biber gazı kapsüllerini polise iade ederken, kaldırım taşları da birer direniş aracına dönüşüyordu. Elbirliği ile her türlü eşya ile yapılan barikatlar ve hazırda biber gazına karşı kullanılan solüsyonlar vardı.
Polisin Barbaros’ta eylem yaptırmama hedefi tutmadı
Eylemciler, iki kez Barbaros Caddesi üzerine kitlesel biçimde çıkarak polis işgali altındaki caddeyi geri aldı. Eylemciler TOMA, panzer, akrep gibi zırhlı araçların yanı sıra biber gazı ve plastik mermiyle saldıran polise karşı 7 saat boyunca direndi. Sabah 7 civarında başlayan direniş, 14.30 civarında Yıldız durağında bir araya gelen binlerce kişinin Barbaros Caddesi’nde sloganlarla polisin üzerine yürümesi ve polisin son büyük saldırısının ardından duruldu. Yine de akşam saatlerine kadar çarşı içinde küçük çaplı saldırı ve direnişler yaşandı.
Direnişçiye alkış, polise yuhalama
Demokrasi Anıtı civarında ve çatışmanın yaşandığı ara sokakların karşısında polis saldırısına tepki gösteren halk, direnişçilerin biber gazını polise geri göndermesini alkışlarken, polisin saldırısını yuhalayarak tepki gösterdi.
Ara sokaklarda eylemci avına çıkan sivil polislere karşı Beşiktaş halkı, direnişçilere evlerinin kapısını açtı.
Direnişçiler polisi çarşıya sokmadı
carsi-ici-1
İstanbul trafiğinin felç edilmesine ve birçok buluşmanın adresi olan Yıldız Teknik Üniversitesi önünde polis yığınağı yapılmasına rağmen binlerce direnişçi Beşiktaş buluşmasına gelmeyi başardı. Toplanmaların ardından hazırlıklarını tamamlayan Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Genç Umut, DAF, Sürekli Devrim Hareketi çarşı içinden sloganlarla Barbaros Caddesi’ne açılan Has Fırın Caddesi’nin girişine yürüdü.
Cadde girişinde ise CHP binasında çalan şarkılar eşliğinde uzun süre sloganlarla bekleyiş sürdü. Halkevciler, Haziran İsyanı’nda hayatını kaybeden direnişçilerin adlarının ve fotoğraflarının olduğu kalkanlarla beklerken üniversiteliler ‘Kolektif’, liseliler ‘Red’, Devrimci Anarşist Faaliyet ise ‘DAF’  yazan kalkanlar taşıyordu.
Polis kapıları zorladı
9.30 civarında Çarşı grubunun Köyiçi’nden Barbaros Bulvarı’na çıkmasıyla başlayan polis saldırısı, Bankalar Caddesi, Ihlamurdere Caddesi ve Köyiçi’ne yayıldı. Sık sık polisi Barbaros Bulvarı’na kadar geri püskürten direnişçiler, 12.30 sularında polisin ağır saldırısı nedeniyle Abbasağa Parkı civarına ve Beşiktaş’taki evlere sığındı.
Polis, evlerin kapılarını tehditler savurarak yumruklayarak gözaltı yapmaya çalıştı. Kafelerden ve apartman içlerin bu esnada birçok direnişçi gözaltına alındı. Polis Kartal Heykeli’nin civarında, Barbaros Bulvarı ve Akaretler’e çıkan tüm sokakları tutması üzerine direnişçiler Beşiktaş Evlendirme Dairesi civarına kadar geri çekilmek zorunda kaldı. 14.30 sularında Barbaros Bulvarı’ndaki son büyük saldırıdan önce Şair Nedim Caddesi üzerinde toplanan binlerce direnişçi, Evlendirme Dairesi’nin bulunduğu yerden Sait Çiftçi Hastanesi’ne doğru marşlar ve sloganlarla tekrar yürümek üzere çıktılar.
Barbaros’un ara sokaklarında çatışma
arasokak-besiktas
arasokak-besiktas1
Sabah saatlerinde Beşiktaş TKP ilçe binası önünde toplanan TKP ve FKF ise, Kartal heykeli civarında atılan sloganların ardından Abbasağa Parkı’na açılan Ressam Hamdi Bey Sokak’ta barikatlarını kurdu. EHP, ÖDP ve DİP de yine Abbasağa Parkı’na çıkan Bostancı Sokak’ta barikat kurdu.
Barbaros Bulvarı’na çıkışları engellemek için çarşı tarafındaki tüm ara sokakları tutan polis, barikat kurarak bu iki sokağa konuşlanan eylemcilere saldırdı. TKP ve FKF, suntalardan yaptıkları kalkanların arkasından polisi taş yağmuruna tuttu. Ressam Hamdi Bey Sokak’ı dolduran eylemciler, polisin attığı biber gazı kapsüllerini geri yolladı.
EHP, ÖDP ve DİP’in bulunduğu Bostancı Sokak’ta kurulan barikatın ardından direnen eylemciler, polisin attığı plastik mermi ve gaz bombalarına, havai fişekle karşılık verdi.
İki ara sokakta süren saldırıya karşı direnen eylemciler, polisin geri çekilmesini sağladı. Polisin geri çekilmesiyle birlikte, direnişçiler ilk kez Barbaros Caddesi üzerine çıktı. Beşiktaş durağına kadar geri çekilen polisin attığı gaz fişeklerini geri yollayan eylemciler bir taraftan da Barbaros üzerine barikat kurdu.
CHP önünde oturma eylemi
chp-oturma
Geceyi Beşiktaş’ta geçiren CHP ve HKP üyeleri sabah 6’da CHP ilçe binası önünde toplandı. CHP’nin 1 Mayıs için getirdiği otobüsleri çekmek isteyen polisle CHP’liler arasında yaşanan arbedenin ardından polis otobüslerden birini çekiciyle alandan uzaklaştırdı.
CHP’li vekil ve yöneticiler de Beşiktaş’taydı. Polisin erken saatlerde başlayan tehdit ve saldırılarına karşı 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamanın bir hak olduğunu savunarak yanıt veren CHP’li vekiller, zaman zaman polis araçlarının önüne geçerek oturma eylemi de yaptı.
Otobüslerle ilgili tartışmaların ardından CHP’liler ikinci otobüsü alandan çekti. CHP, Birleşik Kamu Sen ve Eğitim İş, direniş boyunca CHP binası önündeydi. Polisin CHP’lileri bina önünden zorla kaldırması üzerine yolun karşı şeridinde oturma eylemi yapıldı. CHP’liler bir süre sonra tekrar bina önüne oturdu. Diğer direnişçi gruplar bölgeden ayrıldıktan sonra bir süre daha bekleyen CHP’liler, eylemlerine halaylarla son verdi.
Ancak irili ufaklı eylemci grupların çarşı içindeki sloganlı bekleyişi akşam saatlerine kadar sürdü. Polis bu küçük çaplı direnişleri dağıtmak için çarşı içini gaza boğdu.
Sendika.Org