Monday, June 24, 2013

Salon yalanlarına son verin


Murat KUSEYRİ / Stockholm - Anf
Güncellenme : 24.06.2013 05:22
Çocuk emeği sömürüsüne  karşı uluslararası konferansın üçüncüsü bu yılın 8-10 Ekim tarihlerinde Brezilya’da yapılacak. İsveç’te sendikalar, çocuk ve insan hakları örgütleri, parlamentoda temsil edilen 7 partiyle birlikte konferansa hazırlık amacıyla Stockholm’de bir panel düzenledi. Parlamento Başkanı Per Westerberg, konferansın açılış konuşmasında, yarısı tarım sektöründe olmak üzere üretimde 77 milyonu tehlikeli işlerde, dünyada 215 milyon çocuğun çalıştırıldığını söyledi.
Yoksul aile çocukları
Çok sayıda izleyicinin katıldığı konferansta ILO uzmanlarından Peter Hurst, çocukların çalıştırılmalarının temel nedeninin yoksulluk olduğunu, gelir dağılımının eşitsiz olduğu ülkelerde yoksul aile çocuklarının çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. Dünyadaki  çocuk işçilerin sayısıyla ilgili istatistiklarin yakında açıklanacağını belirten Hurst, 115 milyon çocuğun tehlikeli işlerde çalışmak, fahişelik ve paralı askerlik yapmak zorunda bırakıldıklarını dile getirdi. Çocuk emeği sömürüsünün birçok ülkede, değişik sektörlerde ortaya çıktığını ancak en büyük sorunların tarım sektöründe; pamuk, kakao ve tütün üretiminde görüldüğüne dikkat çekti. Savaş ve çatışmaların çocuklar için yeni sömürü biçimlerini ortaya çıkardığını dile getiren Hurst, Suriye’de süren savaşı örnek olarak gösterdi. Birçok ülkede aileleri çalıştığı halde evin geçimini sağlayamadıkları için çocukların çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Hurst, ücretlerin yükseltilmesi ve iş güvencesinin sağlanabilmesi için güçlü sendikalara ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Güzel sözler lafta kalıyor
Pakistan’da çocukların sömürülmesine karşı BLLF (Köle İşçileri Özgürleştirme Cephesi) adlı örgütü kuran ve işverenler tarafından ölümle tehdit edildiği için yıllar önce İsveç’e iltica eden “Global March against Child Labour” adlı örgütün kurucusu ve Başkanı Ehsan Ullah Khan, batılı ülkelerde kullanılan tekstil, ağaç ve eloktronik ürünlerinde çocuk emeği olduğunun devleti yönetenler ve çocuk örgütleri tarafından bilindiğini belirttikten sonra elindeki telefonu göstererek batılılara şunları söyledi: “Sizler bu telefonda çocuk emeği sömürüsü olduğunu biliyorsunuz. Onyıllardır çocuk emeği sömürüsüne karşı mücadele ediyor ve yapılan konferanslara katılıyorum. Parlamentoda, salonlarda güzel sözler söylüyorsunuz. Ancak tüm bunlar sadece lafta kalıyor. Pratikte bunu engellemek için hiçbir şey yapmıyorsunuz. Çocuk emeği sömürüsü tüm hızıyla sürüyor. Artık buna son vermenin ve gerçekten adımlar atmanın ve önlemler almanın zamanı.” Khan’ın bu sözleri salonda bazı dinleyicilerin hoşuna gitmedi.