Saturday, May 18, 2013

İsrail: 'Zayıf düşmüş Suriye işimize gelir'


The Times of London gazetesine konuşan İsrailli bir yetkili İsrail'in tercihinin Esad'ın gitmesinden ziyade zayıf düşürülmüş bir Suriye olduğunu söyledi. Beşar Esad'ın hala iktidarda olduğunu hatırlatan İsrailli yetkililer, İsrail'in Esad'ın gücünü bu zamana kadar fazla küçümsediği dile getirdi.
The Times of London gazetesine konuşan İsrailli bir yetkili, "İsrail için Beşar Esad'ın Suriye'de yönetimde kalması ama daha küçük bir role razı olması, aşırı İslamcıların iktidara gelmesinden daha tercih edilebilir" dedi.
"Bildiğimiz şeytanlar bilmediğimiz iblislerden iyidir. Arap dünyasından aşırı gruplar Suriye'de bir dayanak kazanırsa neler olacağını hayal bile edemeyiz" diyen İsrailli yetkili, "zayıf düşmüş" ama iktidarda olan bir Esad rejiminin Ortadoğu ve Suriye planları için daha tercih edilir olduğunu söyledi.
Times Gazetesine konuşan bir başka İsrailli yetkili ise Esad'ı fazla küçümsediklerini söyleyerek, "Aslında Esad'ın dayanma gücünü hafife aldık, isyancıların savaş gücünü ise fazla abarttık" diye konuştu.
Başka bir İsrail savunma yetkilisi ise İsrail'in kapalı kapılar ardında Esad'ın hızlı bir şekilde yönetimi kaybedeceği şeklindeki tahminlerinde yanıldığını belirterek, İsrail'in Beşar Esad'ın gücünü küçümsediği tespitini yineledi. Ancak İsrail'in Suriye'deki olası her duruma hazırlıklı olduğunu kaydetti.
İsrail'in Jerusalem Post gazetesi ise isyancıların iktidarı ele geçirmesinin İsrail’in lehine olacağı fikrinin son zamanlarda popülaritesini yitirdiğini kaydederek, çok az kişinin Esad’ın düşmesinin İsrail’in lehine olacağını düşündüğünü yazdı. Gazete bunun nedeni olarak ise radikal cihatçı ve El Kaideli unsurların isyancıların arasına sızmasının tahmin edilenden daha fazla olduğunun ortaya çıkmasını gösterdi.
İsrail geçtiğimiz iki ay içinde Suriye'nin Lübnan Hizbullahı'na silah verdiği iddiasıyla ülkeye üç kez hava saldırısı düzenlemişti.
(sol-Dış Haberler)