Friday, March 14, 2014

BDP’nin oyları bölünecek

Türkiye’de 30 Mart tarihinde gerçekleştirilecek olan yerel seçimler sadece iktidar partisi AKP’nin değil, aynı zamanda Türkiye’deki yasal Kürt partisi olan BDP’nin de kaderini belirleyecek.

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Diyarbakırlı siyaset bilimci Mehmet Alkış’a göre, önümüzdeki yerel seçimlerde BPD, kendi bölgesindeki Kürt oylarını yalnızca ana rakibi olan AKP’nin yanı sıra, diğer patilerle de; özellikle hem Kürt, hem de Müslüman tabana göz kırpan ve bu zeminde rol oynamaya çalışan siyasi partilerle bölüşmek durumunda.
Koçer Kikan, Rusya’nın Sesi Radyosu için Mehmet Alkış’la görüştü:
Elbette BDP bugün için Kürdistan’daki en büyük siyasi parti durumundadır. Siyasi arenada oldukça tecrübeli olan parti, bu tecrübesinden ve mevcut potansiyelinden yararlanmak sureti ile önümüzdeki seçimlerden daha güçlü çıkmaya gayret edecektir. Çünkü BDP, kendi parti programında yer alan özerk demokratik yapıyı kurmak adına buna ihtiyaç duymaktadır. Kürt nüfusun yoğun olduğu yerlerdeki oyların büyük kısmını alamayan bir BDP, doğal olarak kendi parti programını terk etmek durumunda kalacaktır.
Diğer bir Kürt partisi olan HAKPAR ise bu seçimlerde mevcut stratejisini ve politikasını değiştirmiş görünmektedir. Diyarbakır Belediye Başkanlığı için türbanlı bir bayan olan Sevgi Moray’ı aday gösterdiler. HAKPAR bu hamlesi ile alabileceği en fazla oyu alıp, Kürt siyasetinde ‘‘ben de varım’’ diyen etkili bir oyuncu olma adına çaba sarf etmektedir.
Bir başka siyasi parti HÜDAPAR’a gelince… Bilindiği üzere, bu partinin yönetim kademesi eski Hizbullahçılardan oluşmakta. Görünüşe göre siyasete dönmeye gayret ediyorlar. HÜDAPAR’ın seçim kampanyasında kullandığı sloganların dinsel, milliyetçi ve sosyal yönü ağır basmakta. Bir takım anketlere göre bu parti Diyarbakır’da %7 civarında oy alabilir. Eğer böyle bir şey gerçekleşirse, o takdirde HÜDAPAR’ı Kürt siyasal arenasına yeni çıkan bir aktör olarak kabul edebiliriz. Bu partinin Türkiye genelinde %1’e ulaşması durumunda ise Kürt toplumunun HÜDAPAR’ı artık fark ettiği üzerine konuşmak mümkün hale gelecektir. %1’den daha fazla oy alırsa, o zaman da kendisini BDP’nin bir alternatifi olarak lanse edebilir duruma gelecektir.”
Bunlar, Diyarbakırlı siyaset bilimci Mehmet Alkış’ın görüşleriydi.
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_03_12/BDPnin-oylari-bolunecek/