Thursday, February 27, 2014

Avrupa’da neo-faşist hareketin yükselişi – Volkan Yaraşır

Neo- faşist hareket, her faşist hareket gibi kompleks bir toplum mühendisliğidir, bu inşa gerçek yaşam ve gerçek sorunlar içinde olur. Yaşayan, sıradan birey bu inşanın temel malzemesidir. Finans kapital bu gücü bilir ve örgütler. Bu güç “yaşasın ölüm” diyebilecek derecede hayata saldırır. Hayatın içinden yaşamı alır. Yaşamı öldürür. Faşizm aslında kapitalizmin ontolojisini belirleyen ölümün ideolojisi ve örgütlenmesidir.

Avrupa’da 2008 sonrası süreç, siyasal polarizasyonu artırdı. Özellikle neo-liberal karşı devrim politikalarının 1980’lerin ikinci yarısından sonra, kıtada son derece köktenci bir şekilde hayata geçirilmesi ve 1989’da Doğu Avrupa’daki rejimlerin yıkılışı, 1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşü, siyasal gericiliğe güç verdi ve proto-faşist bir siyasal iklimin oluşmasını sağladı.
Neo-faşist ve proto-faşist hareketler bu konjonktürle birlikte yükselen bir güç olarak dikkat çekti. Kıtanın bütününde siyasal alanda giderek etkinleşti. Aynı dönem merkez partilerin hızla eridiği bir sürecin önünü açtı. Siyasal gericilik politik atmosfere hakim oldu. Neo- faşist düşünce, eğilim, argümanlar ve varyasyonlar gündelik yaşamın parçası haline getirilmeye çalışıldı. “Komünizmin iflası” gibi söylemler yaygınlaştı, kapitalizm kutsandı. Seçimlerde sağın yaygın bir zafer kazanması ırkçılık, diskriminasyon ve yabancı düşmanlığının arttığı koşulları yarattı. “Büyük çöküşle” birlikte sosyalizmin ilkel, despotik, totaliter, geri bir sistem olduğu yönünde kitleler yoğun bir dezenformasyona tabi tutuldu. Özellikle Doğu Avrupa’da, sosyal ve siyasal enkazın üzerinden neo-faşist hareketlerin güçlendiği gözlemlendi. Bulgaristan, Macaristan, eski Yugoslavya coğrafyası ve Doğu Almanya öne çıkan ülkeler oldu.
1990’lı yıllar ve 2000’lerin başları neo-faşist ve proto-faşist hareketlerin bir anlamda kuluçka dönemiydi. Ayrıca kıta Avrupa’sında proto-faşist bir geleneğin güçlü oluşu, süreci besleyen başka bir faktör olarak dikkat çekti.
2008’den sonra kapitalizmin sistemik/yapısal krizinin Avrupa’da odaklanması, neo-faşist hareketin gelişimindeki yeni bir momenti işaretledi.

Kriz, yıkım ve yoksullaşma sarmalı

2009’a girildiğinde Avrupa, krizin en şiddetli yaşandığı coğrafya olarak öne çıktı. Özellikle Güney Avrupa, yani Avrupa’nın Akdeniz havzası ikili bir kriz (kamu borç krizi ve bankacılık krizi) içine girdi. Yunanistan krizin en çok yoğunlaştığı ülke oldu. Sosyal yıkım programlarıyla Yunanistan, bir nevi yeniden sömürgeleştirildi.
Kriz senkronu Akdeniz havzasındaki ülkeleri hızla sardı. Başta İspanya, Portekiz, İzlanda ve İrlanda bu süreçten şiddetle etkilendi. Bu ülkelerde önemli altüst oluşlar yaşandı. Avrupa’nın en büyük ekonomileri sarsılmaya başladı. Dalga, İtalya ve Fransa’yı etkileyecek boyuta yükseldi. İtalya ve Fransa durgunluk içine girdi. Kamu borç yükü özellikle İtalya’da hızla arttı. Kriz şiddetini Doğu Avrupa ülkelerinde de gösterdi. Romanya, Bulgaristan ve Macaristan’ı ekonomik krizin girdabı sardı.
Troyka kıta düzeyinde total bir politika izleyerek, kıtanın bütününe sosyal yıkım programları dayattı. Bu süreç toplumsal kutuplaşmayı artırdı. Ve toplumsal eşitsizlik yaygınlaştı.
Ekonomik durgunluk, kemer sıkma politikaları ve yaygın sosyal yıkım operasyonları son 6 yıl içinde kıta düzeyinde, kitlesel bir mülksüzleşmeye ve yoksullaşmaya yol açtı.
Kızıl Haç’ın 2013 yılında yayınladığı raporda, kriz sonrasında yaşanan yıkımın, II. Dünya Savaşı sonrasındaki en şiddetli insani krize neden olduğu belirtildi. Ayrıca raporda Avrupa’nın son 6 yılına hızla yoksullaşma ve yaşamı sürdürebilecek bir gelirinin olmaması ve işsizliğin damgasını vurduğu açıklandı. Orta sınıf diye tanımlanan kesimlerin, Almanya dahil, özellikle Doğu Avrupa ülkelerinde sert mülksüzleşme yaşadığına vurgu yapıldı. Romanya, Bulgaristan ve Macaristan’da bu oranın % 50’lere yükseldiği bildirildi.
Yine Eurofound’un Kasım 2013 raporunda AB ülkelerinde, sağlık alanında ciddi sorunlar yaşandığı vurgulandı. Yaşlıların, kadınların ve çocukların yaygın sağlık sorunlarıyla karşılaştığı belirtildi. Bunun yanında maddi yoksullukla, sağlık sorunlarının orantısal bir gelişme gösterdiği ifade edildi. İşsizliğin, güvencesiz istihdamın ve sistematik esnekleştirme politikalarının, düşük ücretle çalışmayı koşulladığı, zorladığı yorumu yapıldı. Örneğin Almanya’da 400 Euro’luk iş diye de tanımlanan istihdam biçimi ve benzeri yöntemler, sistematik eğreti istihdam, yarı istihdam ve esnek üretimin kurumsallaşmasının bir yansımasıdır. Fransa, Almanya’nın bu tavrını AB içinde “haksız rekabete” yol açtığı için eleştirmektedir.
Yine Eurofound verilerine göre, kıtada yoksulluk oranı % 25’lere ulaştı. Bu oran 120 milyondan fazla insanın yoksullaşması anlamına geliyor.

Neo-faşist hareket parlamento ve sokaklarda

Kriz toplumsal kutuplaşmayı artırıyor. Siyasal iklim giderek sertleşiyor.
Krizin yarattığı en önemli gelişmelerden biri, merkez partilerin hızla erimesi oldu. Bu erime süreci köklü geçmişe sahip, burjuva partiler içinde de görüldü. Örneğin Yunanistan’da PASOK’un hızla oy kaybetmesi ve son seçimlerde varlığının tartışılır bir noktaya gelmesi, somut bir örnektir. Sistemin bir noktada payandası gibi işlev gören merkez partiler, kriz sürecinde hızla etkilerini kaybetti. Avrupa çapında, birkaç ülkeyi istisna tutarsak, ciddi güç yitirdiler.
Krizin çarpıcı sonuçlarından biri, yukarıda istatistiki verileri bulunan, “orta sınıfın” hızlı bir çöküş ve mülksüzleşme sürecine girmesi oldu. Bunu, küçük burjuvazinin hızlı mülksüzleşmesi izledi. Küçük burjuvazi, proleterleşme korkusuyla karşı karşıya kaldı. İşsizliğin yaygınlaşması, aristokrat işçi sınıfının ayrıcalıklarını hızla kaybetmesi, sınıf içindeki hiyerarşinin yıkıcı etkileri, Avrupa’da puslu bir hava yarattı. 2001 sonrası tetiklenen islamofobi, sistematik diskriminasyon politikalarıyla, ırkçılıkla, yabancı ve göçmen düşmanlığıyla, anti-semitizmle birleşti. Böylesi bir atmosfer neo-faşist hareketin mayalanacağı ve güç kazanacağı zeminleri yarattı. Çünkü faşizm korkuyu örgütler ve yayar. Kitlelerin yaşadığı, Durkheim’ın tanımlamasıyla kolektif anomi hali, neo-faşist hareketin kıta düzeyinde nüfuzunu yaymasını sağladı.
2008 sonrası küçük burjuvazinin bazı kesimlerinin, işsiz yığınların ve lümpen proletaryanın neo-faşist hareketlere yöneldiği sosyolojik bir fenomen olarak gözlemlenebilir. Yine son 6 yıllık süreçte neo-faşist partilerin oyları Avrupa çapında % 100 ya da % 200 oranında arttı. Bazı ülkelerde ikinci veya üçüncü parti olarak parlamentoda yer aldıkları gözlemlendi. Hatta birkaç ülkenin tarihinde ilk defa neo-faşist yapılanmalar parlamentoya girdi.
Neo-faşist hareketin özellikle Yunanistan ve Doğu Avrupa’da hızla atak yaptığı görülüyor. Ayrıca sokağı kazanmayı da hedefleyen bu yapılanmalar, kapitalist devletin ve aparatlarının destekleriyle paramiliter bir güce dönüşüyor. Bir nevi Goebbels’in söylemi realize oluyor: “Wer die Straße erobern kann, kann auch einmal den Staat erobern.” – “Sokağı fetheden, devleti de fetheder.”
Neo-faşist hareket tek bir yönde ve biçimde gelişmiyor. Örneğin İtalya’da neo-faşist hareket çok yönelimli bir seyir izliyor. Oylarını düzenli olarak artırıyor.
Yunanistan’da Altın Şafak’ın, son seçimlerdeki oyları % 7’yi geçti. Parti parlamentoya 18 milletvekili soktu. Yakında yapılan bir sosyal araştırmaya göre, oylarını yükselttiği ve % 10’lara ulaştığı açıklandı.
Fransa’da neo-faşist FN-Ulusal Cephe son seçimlerde % 13,5 oy aldı. Partinin lideri Marine Le Pen, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde % 18 gibi ciddi bir oy elde etti.
Finlandiya’da ırkçı faşist parti Hakiki Finler Partisi, son seçimlerde ülkenin dördüncü büyük partisi oldu.
Hollanda’da ırkçı faşist PrV-Özgürlük Partisi yine kıtada hızlı yükselme trendi gösteren bir yapılanma olarak dikkat çekiyor.
Danimarka’da Halk Partisi, Avusturya’da Özgürlük Partisi, İsveç’te İsveç Demokratlar Partisi, Belçika’da Vlaams Blang, İngiltere’de UKIP, Macaristan’da Jobbik gibi faşist partiler, hızlı bir yükseliş gösteriyor. Hatta Le Pen, AB seçimlerinde bu partilerin ortak tavır belirlemesi yönünde girişimlerde bulunuyor. Ayrıca neo-faşist parti ve yapılanmaların kıta düzeyinde organize olma çabaları gözlemleniyor.

Faşizm: Korkuyu örgütler, korkudan beslenir

Neo-faşist ve proto-faşist hareketler “orta sınıfların” çözülmesi ve mülksüzleşmesinden, işçi sınıfının işşiz kalması, işşizlerin geleceksizlik duygusundan, küçük burjuvazinin mülksüzleşme ve yoksullaşmasından kaynaklanan korku, öfke ve umutsuzluktan beslenir. Varlığı böylesi bir kitle ruhu üzerinde inşa eder.
Neo-faşist hareketler finans kapital için bugün, rezerv bir örgütlenme olarak biçimleniyor. Bu reaksiyonel ve hızla mobilize olabilecek güç, kapitalist devletler, gizli servisler ve ordu tarafından; kısacası devletlerin “çelik çekirdeği” tarafından organize ediliyor, yönlendiriliyor, önleri açılıyor, örgütleniyor ve finanse ediliyor.
Yunanistan’da Altın Şafak’a yapılan operasyon, sınırlarını aşan (anti- faşist müzisyenin öldürülmesi ve sokak eylemlerinin artması karşısında, kitlesel reaksiyonların gösterilmesi, ülkede proleter kitle hareketlerinin varlığı ve gelişmelerin bu hareketleri daha da tetikleme olasılığından dolayı) riskli ve kontrolsüz yönlerinin törpülenmesi olarak ele alınabilir. Her şeye karşın faşist hareketlerin iç dinamiklerinden dolayı kontrolsüz gelişme gösterdiklerini, tarihsel deneyimler ortaya koymaktadır. Operasyonlar sırasında kısmi düzeyde de olsa ortaya çıkanlar, Altın Şafak’ın örgütlenme, silahlı eğitim, finans kaynakları anlamında devletle iç içe olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca Almanya’da neo-faşist örgütlenmenin işlediği cinayetlerin soruşturmasında, yapının gizli servis tarafından her düzeyde korunduğu, kollandığı, destek gördüğü ve kontrol edildiği deşifre oldu.
Bugün finans kapital ve kapitalist devletler tarafından rezerv örgütlenmeler olarak elde tutulan neo-faşist örgütlemeler sınıflar mücadelesinin yeni momentlerinde yeni biçim alışlar gösterebilir. Kitlesel bir güce dönüşen siyasal partiler ise bulundukları ülkede (Avusturya ve İsviçre’de) egemen söylemi oluşturması ve faşizmin normalleştirilmesi ve “sıradan faşizm” uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle kültürel ırkçılık, sistemli ve soft diskriminasyon politikalarıyla iç içe geçiriliyor.
AB, ABD ve Rusya arasında hegemonya savaşlarının yeni odağı olan Ukrayna’daki gelişmeler ilginç bir seyir izliyor. AB ve özellikle Almanya tarafından örgütlenen ve lojistik destek sunulan neo-faşistler ülkenin destabilizasyonda, silahlı bir güç olarak rol alıyor. İktidar muhalifi kitleyi aksiyon, hızlı mobilizasyon yetenekleriyle yönlendiriyor. Ukrayna pratiği, faşist örgütlenmelerin gerektiğinde ne düzeyde kullanılabileceğinin somut bir göstergesidir.
Avrupa’da neo-faşist hareketler bu konjonktürde, (genel bir yorumla) iki biçimde şekilleniyor. Yunanistan’da Altın Şafak ve bazı Doğu Avrupa ülkelerinde neo-faşistler “sokağın fethi” yönünde hareket ediyor. Periferideki bu seyre karşılık merkez ülkelerde neo-faşist hareket, faşizmin normalleştirilmesi ve gündelik hayata sirayet etmesi, sıradan faşizm uygulamaları, egemen dil, söylem ve retoriğin oluşmasında rol oynuyor. Ve büyük bir mayalanma zemini buluyor. İtalya’da Aleksandra Mussolini’nin liderlik yaptığı Ulusal Sosyal Hareket Partisi, cinsiyetçi politikalara karşıt argümanlar geliştiriyor ve kimlik politikalarına önem verdiğini açıklıyor. Demogojiyi bir silaha dönüştürüyor. Faşizm, 21. Yüzyılda kendini çok yüzlü bir karakterde dışa vuruyor. Neo-faşist hareketin Avrupa’da bugünkü biçim alışları farklılık gösterse de sokağın fethi stratejisi ve faşizmin normalleştirilmesi politikaları birbirini dıştalamadığı gibi birbirini besliyor ve şekillendiriyor. Avrupa’da sınıflar mücadelesinin seyri faşist hareketin dinamiklerini ve biçim alışlarını da belirleyecektir.
Neo-faşist yapıların dikkat çeken bir başka yönü, hemen hemen tümünün sağ popülist argümanlar kullanmasıdır. Bu tutum AB, hatta kapitalizm karşıtı argümanlar ve sloganlarla besleniyor. (Almanya’da son seçimlerde, seçimlere ilk defa katılan, AB karşıtı söylemleriyle dikkat çeken, sağ popülist Alternatif Almanya’nın ciddi oy kazanması sürecin bir yansıması olarak okunabilir). Böylece krizden etkilenen geniş yığınlara seslenme imkanı bulan faşist hareket, kriz koşullarının yarattığı yıkımın altında ezilen, sıkışan, çıkışsız, umutsuz, atomize olmuş, reaksiyonel bireyi kavradığı gibi onun kendini manalı bulabileceği ruh ortamı ve zemini yaratmaktadır. Irkçılık ve milliyetçilik kendini hiç, “küçük insan” hisseden bireyin kolayca anlam kazanabileceği ve özdeşleşebileceği bir kulvarı aralamaktadır. Ritüeller, simgeler, jargon, kültürel kodlar bu süreci pekiştiren tutkal işlevi görür. Artık “küçük adam”, bir başkadır, sokakta, kendi gibilerin yanında güçlüdür ve manalıdır. Faşizm güce tapan kitle kültürünü estetize eder. Faşizm bir yönüyle endişe toplumudur. Felce uğrayan kitlelerin toplumsal dönüşüm arzusunu istismar eder.
Neo-faşist hareket, her faşist hareket gibi bir inşa faaliyeti ve kompleks bir toplum mühendisliğidir, bu inşa gerçek yaşam ve gerçek sorunlar içinde olur. Yaşayan, sıradan birey bu inşanın temel malzemesidir. Finans kapital bu gücü bilir ve örgütler. Bu güç “yaşasın ölüm” diyebilecek derecede hayata saldırır. Hayatın içinden yaşamı alır. Yaşamı öldürür. Korkuyu egemen kılar. Faşizm aslında kapitalizmin ontolojisini belirleyen ölümün ideolojisi ve örgütlenmesidir.
Neo-faşist hareket bu ve benzeri demogojik politikalarla, kitlelerin en geri noktalarına ve eğilimlerine seslenerek, çöküş ve çözülme içindeki kitlelerin, faşizmin kitle ruhunun parçası olmasını hedefliyor/sağlıyor.
Bunun yanında biyolojik ırkçılıktan öte kültürel ırkçılıktan hareket ediyor. İslamofobi, anti-semitizm, seksizm, kadın düşmanlığı, maskülizm, yabancı, göçmen düşmanlığı, elitizm neo-faşist hareketlerin ortak eğilimleri olarak dikkat çekiyor.
Faşizmin kitle ruhu itaat ve ruhun köleleştirilmesine dayanır. Neo- faşist hareket iktidar ve otorite, güven ve nizam, uyum ve güç tesisine vurgu yapıyor.
Avrupa’da neo- faşist hareketin yükseldiği bir konjonktürden geçiyoruz. Artık neo-faşizm parlamento koridorlarında ve sokaklarda… Olağanüstü imkan ve tehdit diyalektiği Avrupa’nın siyasal gündeminde giderek belirginleşiyor. İmkanın gerçeğe dönüşmesi işçi sınıfının örgütlüğüne ve devrimci siyasal öznenin yaratılmasına bağlı ve bu sorun yakıcı bir önem taşıyor. Faşizmin yükselişine verilecek en iyi cevap da bu… İşçi sınıfının ve kitlelerin örgütlü karşı duruşu ve kolektif aksiyonu.

Monday, February 24, 2014

Mezhep Savaşı ve Amerikan Yeni Sömürgeciliği





Prof. Niloufer Bhagwat
İzlenen strateji gereği, kararlı ve örgütlü siyasal alternatiflerin ortaya çıkmasını önlemek amacıyla her yöntemle ve her türlü mezhepçilik, kabilecilik ve din olgusu kullanarak kendilerine karşı duran toplumların bölünmesi ve dönüştürülmesi hedefleniyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa ve aralarında Suudi Arabistan, Türkiye, Ürdün gibi bölge devletlerinin de bulunduğu birçok NATO güçlerince aktif olarak desteklenen paralı askerler ve selefi grupların sürdürdükleri mezhep savaşı kurbanı milyonlarca Suriyelinin kendi topraklarını terk etmesi bir kez daha ciddi boyutlarda insani bir kriz ile sonuçlanmıştır.  Arap âleminin en eski mültecileri, yaşam koşulları zaten çok derinden alt-üst olmuş, yarım asırdan fazla bir zamandan beri travma geçirerek Suriye ve Lübnan’daki mülteci kamplarında barınan Filistinliler de bu göç dramına dâhildir. Benzer göç koşullarına maruz kalan diğer topluluklarda olduğu gibi Suriyeli göçmenler de yoksulluk, gıda yetersizliği ve açlıkla karşıya kalmışlardır.
Mezhep savaşı Suriye’yi kırıp geçirerek Lübnan’a yayılırken Mısır askeri yönetimi, İsrail ile birlikte,  Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Özel Raportörünün hazırladığı raporda belirtildiği gibi, zaten ciddi bir insani krizle karşı karşıya bulunan Gazze’deki Filistin nüfusuna yaşamsal tedarik yolu olan tünelleri yıkarak Gazze’yi kuşatmaya aldı.
Mısır hükümeti, askeri yönetim tarafından düzenlenen Anayasa referandumu sonucunda Mısırlı seçmenlerden yalnızca % 28 oranında oy alınmasından dolayı sıkı önlemler almaya ihtiyaç olmadığını açıkladı. Filistin Özgürlük Hareketlerinden birisi olup, Gazze’de yapılan seçimlerle yönetim işlerini yürütmek üzere belirlenmiş HAMAS örgütü/partisi (İslami Direniş Hareketi), askeri desteği alan Hüsnü Mübarek diktatörlük yönetiminin de benzer şekilde Filistin karşıtı stratejiler izlediğini hatırlatmasında bulundu. Arap sokaklarına dökülen halkların bölgedeki bazı yönetimlerin aslında, kendi halklarının aleyhine olacak şekilde, İsrail ile işbirliği halinde olduğunun anlamalarının zamanı gelmiştir. Filistin halkı ve özgürlük hareketleri mücadele veriyorlar.
Mezhep savaşı aslında, stratejik özelliği bulunan dünya zenginlik kaynaklarına sahip bölgeleri aleni olarak kolonyal kontrol altına almayı hedefleyen askeri antlaşma örgütü NATO’nun eski veya yeni işbirlikçisi bazı bölge yönetimlerinin taşeron veya temsilci olarak kullanılması suretiyle Arap halklarının kaynaklarını yağmalamak marifetiyle Arapların yaşam ümidini kesme ve ülkelerinde yıkım yaratma stratejisidir. Mezhep savaşı, bölge ülkelerinde iş başında bulunan iktidar düşkünü hükümetler ile ittifak halinde, NATO politikasına uygun olarak yürütülen bölgesel hegemonyaya katkı sağlayan, Asya, Afrika ve Latin Amerika’da birçok bölgenin yeniden yapılandırılması ve yeniden bölüştürülmesini amaçlayan bir kolonyal politikadır.
Bu “Yeni Kolonyalizmin” ideolojik meşrulaştırmasını sağlama işi, Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi, dünyanın tanık olduğu en ciddi finansal kriziyle karşı karşıya bulunan Avrupa ülkelerinden birisi Fransa elit tabakası ve başında Tony Blair’in bulunduğu Yeni İşçi Partisi ideologları tarafında yolları döşenen İngiliz İmparatorluğu,  “Anglosphere” alanının (İngilizce konuşan ülkeler topluluğu/İngiliz egemenlik alanı) yeniden canlandırılmasının meşrulaştırılması çabasıyla birlikte başlamıştı.
Emperiyal ittifak, dört yüzyıldan fazla zamandan beri, uluslararası politikayı manipüle ediyor: “Düzenlenen kampanyalar, imparatorluklar, işbirlikçi devletler ve sömürgeleştirilen uluslar, sanayileşmiş ülkeler kuşağı, harekete geçirilen yerleşik halklar. Bütün aktörler adeta bir pazar, başvurulan kredi ve ihtiyati para koruyucu makamı ve muhtelif revizyonist hareket ve devrimlere karşı siper olarak hareket ediyorlar” (Srdjan Vucet – The Anglosphere: A Geneolohy of a Racial Identity in International Relations).
İzlenen strateji gereği, kendi toplumlarının ekonomik artı değerini yine kendi çalışan kesiminin ve dolayısıyla kendi toplumlarının bir bütün olarak gelişme kaydetme kapasitesini korumak üzere, kararlı ve örgütlü siyasal alternatiflerin ortaya çıkmasını önlemek amacıyla her yöntemle ve her türlü mezhepçilik, kabilecilik ve din olgusu kullanılarak kendilerine karşı duran toplumların bölünmesi ve dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu stratejinin amacı bölgede temizlemek yapmak ve ekonomik artı değeri sağlayan kaynakları ve piyasaları ele geçirmek üzere düş güçleri etkinleştirmektir.
Daha önceleri ele alınan Cenevre Konferansı - II konusu bağlamında, gerçek toplumsal sorunlara veya sayıları milyonlara varan Suriyeli ve Filistinli göçmenlerin yoksulluk veya açlık sorununa çare aranmıyor. Birleşmiş Milletler Örgütü bile, kaynakların ele geçirilmesi amacıyla yapılan gizli anlaşmalarla, bireysel faaliyet veya ortaklık kurma marifetiyle Afrika, Asya ve Latin Amerika’da bazı NATO güçlerini harekete geçirerek, aleni olarak yapılan saldırılara örtü olarak uluslararası organizasyonları kullanma suçunu işliyor. Asya, Afrika ve Latin Amerika kıtaları işgal edilmek üzere hedef seçilirken, bir zamanlar Hindistan’ın paylaşım icraatı, yani Hint alt kıtasının emperyal emeller uğruna bölünmesinde çıkarı olan kolonyal güçler eliyle manipüle edilmiş dinsel bir bölünmeyi teşvik etme faaliyeti örneği hala unutulmuş değil. NATO güçleri ve G7 devletleri bu kıtalardaki ulus devletlere, halklara yeni bir kolonyal paylaşım ve yeniden bir yapılandırma olması amacıyla saldırı düzenliyor, söz konusu devlet ve toplumların yıkılmasına çaba gösteriyorlar.
Toprakları kolonyal el koyma hedefi haline gelen diğer bölgeler arasında Arap dünyasının, emperyal çıkarlarla ittifak halinde olan ve bölgedeki emperyal çıkarlarla tamamlayıcı görevi yerine getiren siyasi unsurları dışarıda bırakma becerisini gösteren ciddi bir siyasi diyalogdan mahrum olmasından dolayı milyonlarca insan hayati tehlikeyle karşı karşıyadır. Sömürgecilik faaliyetine hedef seçilen bölge halklarının çalışan kesimlerince yürütülen sosyal örgütler Batılı fon sağlama organizasyonları ve vakıf kuruluşlarının faaliyet alanına dâhil değil. Bu arada NATO’ya üye ülkelerin ve G7 güçlerinin yaygın halk katmanlarını oluşturan vatandaşları, Asya, Afrika ve Latin Amerika kıtalarının sömürgeleştirilmesine kayıtsız kalırken, diğer yandan kendi geçimini sağlama yeteneği ve her türlü sosyal güvencesini kaybetme riskiyle karşı karşıyadırlar. NATO askeri birlikleri ve G7 güçleri, uyuşturucu ticaretinden elde edilen paranın kontrolü, Kuzey Amerika ve Avrupa bankacılık ve finans kuruluşlarında aklanma işlemleri de dâhil, sürdürülmesi istenen savaşların finansmanı için kendi milli bütçe ve finansman kapasitesine de ihtiyaç duyuyorlar.
Şanghayi İşbirliği Örgütüne üye ülkelerin yükselen güçleri de dâhil, Asya, Afrika, Latin Amerika ve eski Doğu Avrupa ülkelerinin her biri sırası geldikçe sömürgecilik faaliyeti hedefi haline gelecek. Uluslararası mevcut politik, ekonomik ve sosyal düzen çöküyor ve yeni bir düzen ufukta görünüyor.
Kaynak: http://www.globalresearch.ca/sectarian-warfare-and-americas-new-colonialism/5368105

Çeviren: Nizamettin Karabenk

Prof. Niloufer Bhagwat Hindistan, Mumbai/Bombay Üniversitesinde Karşılaştırmalı Anayasa Hukuku Profesörü. Köşe yazarı. Merkezi Bombay’de bulunan Hindistan Hukukçular Birliği Başkan Yardımcısı. Afganistan da işlenen Savaş Suçları davasının görüldüğü Tokyo(Japonya) Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde hâkimlik yaptı. Prof. Bhagwat’ın The Brussells Tribunal nezdinde Irak Komisyonu Onursal Komite üyeliği de bulunuyor.

Sunday, February 23, 2014

The revolution captured on camera: Striking images that followed weeks of turmoil across Ukraine and the final days that shaped it forever

By Tara Brady
|

Ukraine has experienced its bloodiest week in decades after days of deadly clashes between anti-government protesters and police which ended in the ousting of President Viktor Yanukovych.
For three months demonstrators have been involved in a stand-off with authorities in the capital Kiev.
But on February 18 violence escalated and the Health Ministry said the death toll between protesters and police had reached 82. The protesters put that figure at over 100.
Here are a selection of photographs which capture the devastation caused in Kiev's Independence Square.
Fireworks explode near anti-government protesters during clashes with riot police at Independence Square in Kiev on February 18
Fireworks explode near anti-government protesters during clashes with riot police at Independence Square in Kiev on February 18
Activists pay respects to protesters who were killed in clashes with police in Independence Square, the epicentre of demonstrations in Kiev
Activists pay respects to protesters who were killed in clashes with police in Independence Square, the epicentre of demonstrations in Kiev
Anti-government protesters carry away a wounded man as riot policemen fire live bullets on them on Independence Square in downtown Kiev
Anti-government protesters carry away a wounded man as riot policemen fire live bullets on them on Independence Square in downtown Kiev
A woman lights candles in memory of the victims of clashes between police and protesters in Kiev, at the Ukrainian Embassy in Moscow, Russia
A woman lights candles in memory of the victims of clashes between police and protesters in Kiev, at the Ukrainian Embassy in Moscow, Russia
This image taken on February 18 shows an aerial view of central Kiev, with 'Maidan' dubbed Independence square (on the left) and smoke billowing from clashes between anti-government protestors and police (centre near the stadium)
This image taken on February 18 shows an aerial view of central Kiev, with 'Maidan' dubbed Independence square (on the left) and smoke billowing from clashes between anti-government protestors and police (centre near the stadium)
A general view of Independence Square during protests in downtown Kiev, Ukraine, on February 18
A general view of Independence Square during protests in downtown Kiev, Ukraine, on February 18
Explosive: A general view of Independence Square during protests in downtown Kiev, Ukraine, on February 18
Explosive: A general view of Independence Square during protests in downtown Kiev, Ukraine, on February 18
Anti-government protesters are wounded after the clash with the police in Kiev on February 18
Anti-government protesters are wounded after the clash with the police in Kiev on February 18
Ukrainian riot police 18 February launched a massive assault on thousands of anti-government protesters on February 18 in central Kiev
Ukrainian riot police 18 February launched a massive assault on thousands of anti-government protesters on February 18 in central Kiev

Anti-government protesters clash with riot police in Kiev's Independence Square, the epicentre of protests in Kiev
Anti-government protesters clash with riot police in Kiev's Independence Square, the epicentre of protests in Kiev
Smoke from exploding fireworks and fires billows into the night sky as Ukrainians gather on Independence Square during continuing protest in Kiev, Ukraine, on February 18
Smoke from exploding fireworks and fires billows into the night sky as Ukrainians gather on Independence Square during continuing protest in Kiev, Ukraine, on February 18
Wounded people are seen after clashes with riot police in central Kiev on February 18
Wounded people are seen after clashes with riot police in central Kiev on February 18
Wounded men make their way to safety during clashes with police in central Kiev on February 18
Wounded men make their way to safety during clashes with police in central Kiev on February 18
An anti-government protester shoots during clashes with riot police outside Ukraine's parliament in Kiev, Ukraine, on February 18
An anti-government protester shoots during clashes with riot police outside Ukraine's parliament in Kiev, Ukraine, on February 18
Armed: A protester uses a slingshot during clashes with police in Kiev on February 18
Armed: A protester uses a slingshot during clashes with police in Kiev on February 18
Violence: Protesters put down barricades during clashes with police in Kiev on February 18
Violence: Protesters put down barricades during clashes with police in Kiev on February 18
An anti-government protester prepares to throw a Molotov's cocktail during clashes with riot police outside Ukraine's parliament in Kiev, Ukraine, on February 18
An anti-government protester prepares to throw a Molotov's cocktail during clashes with riot police outside Ukraine's parliament in Kiev, Ukraine, on February 18
Anti-government protesters clash with riot police outside Ukraine's parliament in Kiev, Ukraine, on February 18
Anti-government protesters clash with riot police outside Ukraine's parliament in Kiev, Ukraine, on February 18
An anti-government protester  throws a stone during clashes with riot police outside Ukraine's parliament in Kiev, Ukraine, on February 18
An anti-government protester throws a stone during clashes with riot police outside Ukraine's parliament in Kiev, Ukraine, on February 18
Riot police clash with anti-government protesters outside Ukraine's parliament in Kiev, Ukraine, on February 18
Riot police clash with anti-government protesters outside Ukraine's parliament in Kiev, Ukraine, on February 18
Interior Ministry members are on fire as they stand guard during clashes with anti-government protesters in Kiev on February 18
Interior Ministry members are on fire as they stand guard during clashes with anti-government protesters in Kiev on February 18
Unrest: Anti-government protesters clash with riot police in Kiev on February 18
Unrest: Anti-government protesters clash with riot police in Kiev on February 18
Anti-government protesters shield themselves and wear gas masks during a demonstration in Kiev on February 18
Anti-government protesters shield themselves and wear gas masks during a demonstration in Kiev on February 18
Conflict: Anti-government protesters clash with riot police in Kiev on February 18
Conflict: Anti-government protesters clash with riot police in Kiev on February 18
Terrified: Wounded people are seen after clashes with riot police in central Kiev on February 18
Terrified: Wounded people are seen after clashes with riot police in central Kiev on February 18
Anti-government demonstrators stand among the smoke of burning barricades during clashes with riot police in Kiev on February 18
Anti-government demonstrators stand among the smoke of burning barricades during clashes with riot police in Kiev on February 18
War: A protester holds a makeshft shield during clashes with police in Kiev on February 18
War: A protester holds a makeshft shield during clashes with police in Kiev on February 18
Protesters clash with riot police during the continuing protest in downtown Kiev, Ukraine, on February 18
Protesters clash with riot police during the continuing protest in downtown Kiev, Ukraine, on February 18
Anger: Anti-government protesters in Kiev, Ukraine stand in a line with shields on February 18
Anger: Anti-government protesters in Kiev, Ukraine stand in a line with shields on February 18
An anti-government protester wrapped in the Ukrainian national flag stands by a barricade during clashes with riot police on Kiev's Independence Square on February 19
An anti-government protester wrapped in the Ukrainian national flag stands by a barricade during clashes with riot police on Kiev's Independence Square on February 19
Crisis: Anti-government protesters clash with the police in Independence Square in Kiev early on February 19
Crisis: Anti-government protesters clash with the police in Independence Square in Kiev early on February 19
An anti-government protester stands behind a barricade during clashes with riot police in Kiev's Independence Square on February 19
An anti-government protester stands behind a barricade during clashes with riot police in Kiev's Independence Square on February 19
Anti-government protesters prepare Molotov cocktails during clashes with riot police on Kiev's Independence Square on February 19
Anti-government protesters prepare Molotov cocktails during clashes with riot police on Kiev's Independence Square on February 19

Anti-government protesters gather stones during a rally in central Kiev on February 19
Anti-government protesters gather stones during a rally in central Kiev on February 19
An anti-government protester gathers stones during a rally in central Kiev on February 19
An anti-government protester gathers stones during a rally in central Kiev on February 19
Riot police officers stand in line during on-going protests on Independence Square in downtown Kiev, Ukraine, on February 19
Riot police officers stand in line during on-going protests on Independence Square in downtown Kiev, Ukraine, on February 19
Smoke rises above Independence Square during anti-government protests in central Kiev in the early hours of February 19
Smoke rises above Independence Square during anti-government protests in central Kiev in the early hours of February 19
An anti-government protester prepares to throw a cobblestone towards riot police during clashes on Kiev's Independence Square on February 19
An anti-government protester prepares to throw a cobblestone towards riot police during clashes on Kiev's Independence Square on February 19
An anti-government protester uses a slingshot to throw stones towards riot police on Kiev's Independence Square on February 19
An anti-government protester uses a slingshot to throw stones towards riot police on Kiev's Independence Square on February 19
An anti-government protester wears a gas mask during clashes with riot police on Kiev's Independence Square on February 19
An anti-government protester wears a gas mask during clashes with riot police on Kiev's Independence Square on February 19
Anti-government protesters stand on February 19 outside the remains of the Trade Union building on Kiev's Independence Square during clashes with riot police
Anti-government protesters stand on February 19 outside the remains of the Trade Union building on Kiev's Independence Square during clashes with riot police
A protester uses a catapult during clashes with riot police in downtown Kiev, Ukraine, on February 19
A protester uses a catapult during clashes with riot police in downtown Kiev, Ukraine, on February 19
Anti-government demonstrators prepare stones during clashes with police near Kiev's Independence Square, known as Maidan, on February 19
Anti-government demonstrators prepare stones during clashes with police near Kiev's Independence Square, known as Maidan, on February 19
Anti-government protesters walk near a barricade in Independence Square in central Kiev February 19
Anti-government protesters walk near a barricade in Independence Square in central Kiev February 19
Police form a barrier in Independence Square in Kiev on February 19
Police form a barrier in Independence Square in Kiev on February 19
Berkut riot police throw stones at anti-government protesters, who are throwing rocks back, in Independence Square on February 19
Berkut riot police throw stones at anti-government protesters, who are throwing rocks back, in Independence Square on February 19
Anti-government protesters throw rocks at riot police during clashes on Kiev's Independence Square on February 19
Anti-government protesters throw rocks at riot police during clashes on Kiev's Independence Square on February 19
Riot police officers stand on Independence Square during on-going anti-government protests in downtown Kiev, Ukraine, on February 19
Riot police officers stand on Independence Square during on-going anti-government protests in downtown Kiev, Ukraine, on February 19
A general view of Independence Square during on-going anti-government protests in downtown Kiev, Ukraine on February 19
A general view of Independence Square during on-going anti-government protests in downtown Kiev, Ukraine on February 19
Anti-government protesters reinforce a barricade during clashes with the police in the centre of Kiev on February 20
Anti-government protesters reinforce a barricade during clashes with the police in the centre of Kiev on February 20
Scores of protesters were killed on February 20 in fresh clashes between thousands of demonstrators and heavily-armed riot police in the heart of Kiev
Scores of protesters were killed on February 20 in fresh clashes between thousands of demonstrators and heavily-armed riot police in the heart of Kiev
Men cover a dead body in Independence Square in Kiev on February 20
Men cover a dead body in Independence Square in Kiev on February 20
An anti-government protester carries a rifle across Independence Square in Kiev on February 20
An anti-government protester carries a rifle across Independence Square in Kiev on February 20
Opposition protesters carry old tyres to be burnt during violent clashes between anti-government demonstrators and Ukrainian police on February 20
Opposition protesters carry old tyres to be burnt during violent clashes between anti-government demonstrators and Ukrainian police on February 20
Protesters try to protect themselves from fire as they stand behind burning barricades during clashes with police on February 20 in Kiev
Protesters try to protect themselves from fire as they stand behind burning barricades during clashes with police on February 20 in Kiev
Anti-government protesters clash with police in Kiev's Independence Square on February 20
Anti-government protesters clash with police in Kiev's Independence Square on February 20
A protestor sits on a statue while others stand on a barricade during clashes with police in Kiev on February 20
A protestor sits on a statue while others stand on a barricade during clashes with police in Kiev on February 20
An injured man is taken to an ambulance on February 20 following three days of fighting in Independence Square in Kiev
An injured man is taken to an ambulance on February 20 following three days of fighting in Independence Square in Kiev
A protester holds a cartridge and two empty cases he found during clashes with police in central Kiev on February 20
A protester holds a cartridge and two empty cases he found during clashes with police in central Kiev on February 20
Anti-government protesters carry an injured man on a stretcher after clashes with riot police in the Independence Square in Kiev on February 20
Anti-government protesters carry an injured man on a stretcher after clashes with riot police in the Independence Square in Kiev on February 20
Protesters walk past a barricade at the Independence Square in Kiev on February 20. Armed protesters stormed the police barricades in Kiev
Protesters walk past a barricade at the Independence Square in Kiev on February 20. Armed protesters stormed the police barricades in Kiev
People cheer as they listen to police officers from Lviv who have joined anti-government protesters during a rally in Independence Square in Kiev on February 21
People cheer as they listen to police officers from Lviv who have joined anti-government protesters during a rally in Independence Square in Kiev on February 21
A woman mourns during a funeral procession for two anti-government protesters killed in fighting with police on February 21 in Kiev
A woman mourns during a funeral procession for two anti-government protesters killed in fighting with police on February 21 in Kiev
A woman cries during a funeral procession for anti-government protesters killed in clashes with the police at Independence Square in Kiev, Ukraine, Friday, February 21
A woman cries during a funeral procession for anti-government protesters killed in clashes with the police at Independence Square in Kiev, Ukraine, Friday, February 21
Men carry a casket containing the body of an anti-government protester killed in clashes with police from Independence Square on February 21, 2014 in Kiev
Men carry a casket containing the body of an anti-government protester killed in clashes with police from Independence Square on February 21, 2014 in Kiev
Women stand along the path of a funeral procession for two anti-government protesters killed in fighting with police on February 21, 2014 in Kiev, Ukraine
Women stand along the path of a funeral procession for two anti-government protesters killed in fighting with police on February 21, 2014 in Kiev, Ukraine
The body of a dead anti-government demonstrator killed in yesterday's clashes with police is lifted above the crowd in Independence Square on February 21
The body of a dead anti-government demonstrator killed in yesterday's clashes with police is lifted above the crowd in Independence Square on February 21
A man clenches his fist during a funeral procession for anti-government protesters killed in clashes with the police at Independence Square in Kiev, Ukraine, on February 21
A man clenches his fist during a funeral procession for anti-government protesters killed in clashes with the police at Independence Square in Kiev, Ukraine, on February 21
The body of an anti-government protester killed in clashes with the police is carried by protesters at Independence Square in Kiev, Ukraine, on February 21
The body of an anti-government protester killed in clashes with the police is carried by protesters at Independence Square in Kiev, Ukraine, on February 21
The body of a dead anti-government demonstrator killed in clashes with police is carried through the streets next to Independence Square on February 21
The body of a dead anti-government demonstrator killed in clashes with police is carried through the streets next to Independence Square on February 21
Demonstrating: Anti-government protesters gather in Independence Square on February 21 in Kiev
Demonstrating: Anti-government protesters gather in Independence Square on February 21 in Kiev
Anti-government demonstrators stand in Independence Square on February 22, 2014 in Kiev. The opposition called for elections to take place on May 25 and demanded that President Yanukovych stand down immediately
Anti-government demonstrators stand in Independence Square on February 22, 2014 in Kiev. The opposition called for elections to take place on May 25 and demanded that President Yanukovych stand down immediately
A female anti-government demonstrator wears flowers in her helmet in Independence Square, on February 21
A female anti-government demonstrator wears flowers in her helmet in Independence Square, on February 21
Clashes: Ukrainian lawmakers clash during a Parliament session in Kiev on February 21, 2014
Clashes: Ukrainian lawmakers clash during a Parliament session in Kiev on February 21, 2014
Ukrainian lawmakers clash during a Parliament session in Kiev on February 21, 2014
Ukrainian lawmakers clash during a Parliament session in Kiev on February 21, 2014
An anti-government protester mans a barricade in Kiev on February 21 during violent clashes on the streets of Kiev
An anti-government protester mans a barricade in Kiev on February 21 during violent clashes on the streets of Kiev
Anti-government protesters talk next to an improvised catapult in Independence Square in Kiev on February 21
Anti-government protesters talk next to an improvised catapult in Independence Square in Kiev on February 21
People celebrate outside the Parliament in Kiev on February 22, 2014 after President Viktor Yanukovych promised to submit his resignation in response to violence that left nearly 100 dead
People celebrate outside the Parliament in Kiev on February 22, 2014 after President Viktor Yanukovych promised to submit his resignation in response to violence that left nearly 100 dead
Anti-government demonstrators remain in Independence Square on February 22, 2014 in Kiev, Ukraine. The offices of Ukrainian President Viktor Yanukovych have been left unguarded and the protesters have full control of the streets surrounding the government district
Anti-government demonstrators remain in Independence Square on February 22, 2014 in Kiev, Ukraine. The offices of Ukrainian President Viktor Yanukovych have been left unguarded and the protesters have full control of the streets surrounding the government district
Destructive: Molotov cocktails prepared by anti-government protesters are placed inside a tyre in Kiev February 22, 2014
Destructive: Molotov cocktails prepared by anti-government protesters are placed inside a tyre in Kiev February 22, 2014
Anti-government demonstrators wearing helmets and masks stand behind their barricade on February 21, in Independent square in Kiev
Anti-government demonstrators wearing helmets and masks stand behind their barricade on February 21, in Independent square in Kiev
Deputies of the Ukrainian parliament applaud after voting for a constitution change in Kiev on February 21, 2014. Ukraine's parliament voted to return the ex-Soviet country to its 2004 constitution, which limits the president's powers and gives lawmakers the right to appoint key ministers
Deputies of the Ukrainian parliament applaud after voting for a constitution change in Kiev on February 21, 2014. Ukraine's parliament voted to return the ex-Soviet country to its 2004 constitution, which limits the president's powers and gives lawmakers the right to appoint key ministers
An anti-government demonstrator throws a burning tire before building a barricade on February 21 in Independent Square in Kiev
An anti-government demonstrator throws a burning tire before building a barricade on February 21 in Independent Square in Kiev
A protestor stands behind a barricade on February 21 in Kiev. Bodies of anti-government demonstrators lay among smouldering debris after masked protesters
A protestor stands behind a barricade on February 21 in Kiev. Bodies of anti-government demonstrators lay among smouldering debris after masked protesters
An anti-government demonstrator killed in clashes with police is mourned in Independence Square in Kiev, on Feb 22
An anti-government demonstrator killed in clashes with police is mourned in Independence Square in Kiev, on Feb 22
An anti-government demonstrator killed in clashes with police is mourned in Independence Square on February 22
An anti-government demonstrator killed in clashes with police is mourned in Independence Square on February 22
An anti-government demonstrator killed in clashes with police is mourned in Independence Square on Feburary 22
An anti-government demonstrator killed in clashes with police is mourned in Independence Square on Feburary 22
The helmets of an anti-government demonstrator killed in clashes with police were put on display in Independence Square on February 22
The helmets of an anti-government demonstrator killed in clashes with police were put on display in Independence Square on February 22
Anti-government protesters, one holding the Ukrainian national flag, drive a military vehicle through Independence Square in central Kiev on February 22
Anti-government protesters, one holding the Ukrainian national flag, drive a military vehicle through Independence Square in central Kiev on February 22